In de middeleeuwen was de kerk het levendige hart van Rotterdam. Nieuwe inwoners leverden maar liefst 3.000 stenen om te mogen deelnemen aan de stadsgemeenschap – een levendige herinnering aan burgerschap in steen vormgegeven. In 1572 gaf de Reformatie de Laurenskerk haar protestantse karakter, een overgang die zorgvuldiger verliep dan elders in Nederland.
Op 14 mei 1940, tijdens het Duitse bombardement, brandde het hart van Rotterdam, en de Laurenskerk werd verwoest tot op de fundamenten. Allen de massieve muren en toren bleven fier overeind, symbool voor de veerkracht en identiteit van de stad. In 1952 legde koningin Juliana de eerste steen voor rehabilitatie, waarna de kerk in fases werd herbouwd. In 1968 herrees de Laurenskerk in haar oorspronkelijke glorie.
De imposante toren, met klokkentoren en carillon, en de 64 meter hoge spits getuigen van puur laatgotisch vakmanschap. Binnenin prijkt het grootste mechanische kerkorgel van Nederland – met 85 registers en 7.600 pijpen, gebouwd door Marcussen & Søn en ingewijd in 1973. Bezoekers worden sinds kort welkom geheten via bronzen deuren van de Italiaanse kunstenaar Giacomo Manzù, die oorlog en vrede verbeelden.
Vandaag de dag blijft de Laurenskerk meer dan een kerk: een multifunctionele ontmoetingsplek waar concerten worden gegeven – tot wel 70 per jaar – en religieuze diensten, lezingen en thema-evenementen plaatsvinden. Het is een plek voor bezinning, muziek en delen, én een baken van geschiedenis en cultuur.
Bezoek je de Laurenskerk en wil je verzekerd zijn van een parkeerplaats? Reserveer dan eenvoudig online je parkeerplaats bij Q-Park Koopgoot. Wil je toch liever ergens anders in Rotterdam parkeren? Bekijk dan ons complete aanbod van parkeergarages in Rotterdam.
Bij Q-Park Koopgoot parkeer je al vanaf €25 per dag. Reserveer vooraf online je parkeerplaats en ben verzekerd van een parkeerplaats. Je kunt gemakkelijk in- en uitrijden op basis van je kenteken en je hoeft niet meer langs de betaalautomaat.