Slimme energie-hub: Q-Park locatie Centrum volledig energieneutraal

Q-Park heeft de upgrade en transformatie van parkeergarage Centrum (voorheen Veerkaden) in Den Haag om 100% energieneutraal te worden succesvol voltooid. Voor deze transformatie is gebruikgemaakt van de modernste technologie waardoor de garage duurzaam en toekomstbestendig zal zijn. 240.000 kWh stroom levert Q-Park rechtstreeks terug aan het stroomnet. Daarnaast wordt de resterende 90.000 kWh stroom gebruikt voor eigen gebruik via de separate batterij-opslag. 

De energieneutrale parkeervoorziening helpt Q-Park om de totale CO2-uitstoot per parkeerplaats te verlagen en draagt bij tot de naleving van het VN-klimaatakkoord van Parijs en de richtlijn inzake energie-efficiëntie (EED).

Uitgebreide renovatie
De gevel, het parkeerdek en de elektrische installaties van Centrum moesten in 2019 grondig worden gerenoveerd zodat deze voldoen aan de functionele kwaliteitsnormen van Q-Park en aan de veranderende vereisten met betrekking tot energieverbruik, e-charging en CO2-uitstoot.

Q-Park heeft hierbij de kans aangegrepen om niet alleen de zichtbare en esthetische aspecten van de parkeergarage op te knappen, maar omdat de belangrijkste installaties van het gebouw (waaronder de bekabeling) moesten worden vervangen, heeft Q-Park besloten een stap verder te gaan en de parkeergarage te voorzien van zonnepanelen en een separate batterij-opslag om zelfvoorzienend te zijn.

Een slimme energiehub 
Op het bovendek van de parkeervoorziening zijn 1.020 zonnepanelen geplaatst. Door middel van een slimme energiehub wordt de opgewekte energie beheerd en naar de batterijen, ledverlichting en e-laadstations geleid. Daarnaast wordt ook de rest van de apparatuur, zoals de liften en slagbomen, voorzien van stroom door de energiehub. Op deze manier is Centrum volledig zelfvoorzienend in energie.

Deze productie-installatie produceert gemiddeld 330.000 kWh/jaar. Op basis van 980 vollasturen is de subsidiabele jaarproductie berekend en bepaald op 313.500 kWh/jaar. Vanwege veiligheidsredeneringen kan Q-Park maximaal 240.000 kWh/jaar rechtstreeks terug leveren op het stroomnet. Q-Park gebruikt zelf 90.000 kWh/jaar via de batterij-opslag voor eigen gebruik. 


Milieuvriendelijke batterijen die energie opslaan

Onderdeel van de slimme energiehub zijn de milieuvriendelijke Nilar EC-batterijen. Deze batterijen zorgen ervoor dat opgewekte energie wordt opgeslagen zodat het op een later tijdstip gebruikt kan worden. Q-Park heeft ervoor gekozen om een zo groot mogelijke installatie te bouwen om de stroomopwekkingscapaciteit te maximaliseren. Zo kan de installatie de volledige parkeergarage van stroom voorzien. Elektrische auto's kunnen snel worden opgeladen (DC-laden) en 's nachts opladen betekent dat de zonne-energie wordt gebruikt die overdag wordt opgewekt. 

De Nilar EC-batterijen:

I Worden geproduceerd met een minimum aan moeilijk terug te winnen grondstoffen.

I Bevatten geen cadmium, kwik of lood.

I Bevatten nikkel dat aan het einde van hun levenscyclus actief kan worden gerecycled en hergebruikt.

I Gaan ten minste twintig jaar mee.

I Zijn veiliger dan de meeste andere beschikbare oplossingen omdat de batterijen een niet-ontvlambare elektrolyt op waterbasis bevatten.

I Bevatten de onlangs gepatenteerde Nilar-koeling die voor stabiele temperaturen in de gehele batterij zorgt en het risico op oververhitting vermindert.


Nieuwe bedrading en zekeringskasten
Veerkaden wordt voorzien van volledig nieuwe bedrading en nieuwe zekeringskasten. Via een circuit van de panelen via de slimme hub naar de batterijen en ledverlichting worden onder andere de e-laadstations gevoed.

Over Q-Park Centrum

De parkeervoorziening biedt meer dan 800 plaatsen en is ideaal gelegen; makkelijk bereikbaar vanaf de snelwegen en op loopafstand van de belangrijkste toeristische attracties en winkelgebieden in Den Haag. Deze parkeergarage werd eind jaren zeventig oorspronkelijk gebouwd voor winkels en warenhuizen en bij de overname door Q-Park in 1998 werden slechts kleine werkzaamheden uitgevoerd. Na de renovatie in 2019, is deze parkeergarage klaar voor de volgende generatie.

 

arrow
Online betaalmethoden
iDeal
Bancontact
MasterCard
Visa