| Magisch Maastricht trekt 600.000 bezoekers: hoe houden we de stad bereikbaar? Gemeente Maastricht, Maastricht Bereikbaar en Q-Park bundelen hun krachten.
Lees meer
Op donderdag 1 september is officieel de nieuwe verbinding bij het Zuidplein in Rotterdam-Zuid geopend. Q-Park heeft als mobiliteitspartner een actieve rol gespeeld bij het ontwerpen en het realiseren van deze verbinding. Voetgangers kunnen nu via de brede passage gemakkelijk naar het ziekenhuis, het winkelcentrum en het OV-plein lopen. De passage biedt ook meerdere in- en uitritten, waardoor de bereikbaarheid van Q-Park Zuidplein 1 enorm is verbeterd en het in verbinding staat met de nieuwe garage Q-Park Zuidplein 2.
Voorheen moesten voetgangers vanuit bijvoorbeeld het Ikazia ziekenhuis om de garage heen lopen als het winkelcentrum dicht was. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts voelden mensen zich daar niet altijd even veilig omdat de straten rondom het winkelcentrum smal en donker zijn. Door de aanpassing van de parkeergarage onder het Zuidplein, genieten voetgangers sinds 1 september van een brede en goed verlichte 24/7 geopende wandelroute tussen het Motorstraatgebied en het nieuwe busstation van Zuidplein.
Flink puzzelen
Volgens projectontwikkelaar Jules Sanders was het flink puzzelen om de parkeergarage open te houden tijdens de verbouwing, maar het is gelukt. “Het verkeer had te maken met steeds wijzigende situaties omdat de wandelroute dwars door de voormalige hoofdentree van de parkeergarage loopt”, licht hij toe. Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de parkeergarage voorbij en is de hoofdentree weer bereikbaar.`
Martin Kruijdenberg van Q-park is ook tevreden: “De bestaande Q-Park garage is weer fris en bereikbaar. Via de hoofdentree is het ook mogelijk gemaakt direct door te rijden naar de nieuwe QPark parkeergarage van de uitbreiding van het winkelcentrum waarboven de nieuwe Albert Heijn en Amazing Oriental liggen. Voor ons, Hart van Zuid en gemeente Rotterdam, is dat een win-win. ” Ook zijn er vernieuwingen doorgevoerd om de bestaande parkeergarage toekomstbestendig te maken. Zo zijn de speedgates (elektronische toegangspoorten) vervangen en zijn sommige parkeerplaatsen geschikt gemaakt om in de toekomst als elektrisch (snel)laad plekken te fungeren.
De realisatie van de veilige wandelroute maakt onderdeel uit van de herinrichting van het centrum van Rotterdam-Zuid. Onder de projectnaam ‘Hart van Zuid’ werkt de gemeente Rotterdam samen met bouw- en ontwikkelbedrijven Ballast Nedam en Heijmans aan de toekomst van het gebied. Hart van Zuid heeft als doel het gebied te ontwikkelen tot een volwaardig centrum voor Rotterdam-Zuid waar men in een aangename omgeving kan wonen, werken en ontspannen. Veiligheid voor voetgangers maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Elke dag maakt het gebied vorderingen, deze zijn live te volgen via De BouwApp.