The Heerlen Rooftop Project op Q-Park Putgraaf

Vanaf 2 juli is het parkeerdek van Q-Park Putgraaf in Heerlen te bezoeken als een kleinschalige urban farming tuin. 


The Heerlen Rooftop Project op Q-Park Putgraaf 

Vanaf 2 juli is het parkeerdek van Q-Park Putgraaf in Heerlen te bezoeken als een kleinschalige urban farming tuin. Het groene initiatief op het betonnen dak is ontstaan in het kader van the Heerlen Rooftop Project, en komt uit de koker van SCHUNCK. 

Plantenbakken vol kruiden, groenten, eetbare bloemen en heerlijke zitjes zorgen samen voor een groene oase in het Heerlense dakenlandschap. Tot mid-oktober is er in de daktuin van alles te beleven, waarbij talrijke kleinschalige activiteiten uitnodigen voor ontspanning en ontmoeting. Het architectencollectief Selvatico, één van de winnaars van de ideeënprijsvraag (2019) van the Heerlen Rooftop Project, heeft het ontwerp gemaakt. Dit activistische project heeft een concreet doel: aandacht scheppen voor een ontzettend groot onbenut potentieel – het stedelijke dakenlandschap – in de context van een enorme uitdaging, ons klimaat!  

In het weekend van 2 en 3 juli opent de daktuin voor bezoekers. Er is onder meer een (non-alcoholische) Rooftop bar, waarin De Twee Gezusters bezoekers verwelkomen. Voor de kleinste bezoekers is er een schmink- en knutselprogramma. Tot en met eind oktober is het dak in de weekenden tussen 12.00 en 20.00 uur geopend. Bij slecht weer is er een vervangend programma bij De Twee Gezusters.

Over the Heerlen Rooftop Project
Ons klimaat is een van de grootste uitdagingen voor de komende tien jaar. The Heerlen Rooftop Project richt in deze context haar volle aandacht op het onbenutte potentieel van de stad: het betonnen dakenlandschap. Heerlen is in de zomer één van de drie warmste steden van Nederland. De hittestress wordt met name veroorzaakt door het vele beton waar de platte daken in Heerlen centrum debet aan zijn. Het probleem schept een uitgelezen kans voor verandering. Het dakenlandschap biedt ruimte voor experimentele en innovatieve oplossingen, zoals duurzame voedselproductie, klimaatadaptatie en nieuwe vormen van openbare ruimte. De tijdelijke daktuin op de parkeergarage Q-Park Putgraaf geeft hier een voorproefje van. Een geïntegreerde aanpak van de grijze daken die nu de skyline van Heerlen vormen, kunnen het perspectief van de stad veranderen waardoor deze gezonder, beter leefbaar en toekomstbestendiger kan worden.

The Heerlen Rooftop Project maakt onderdeel uit van het expojaar van IBA Parkstad. IBA Parkstad stimuleert de transformatie van de regio door ingrepen in de stedelijke omgeving te ondersteunen. Het vergroenen van daken is een goed voorbeeld van een dergelijke ingreep met meerdere positieve effecten.

Projectpartners the Heerlen Rooftop Project: Q-Park. VOC- vastgoed, IBA Parkstad Limburg, Mondriaan, De Twee Gezusters. 

Automobilisten kunnen gebruik maken van het speciale parkeertarief van 5 euro door vooraf te reserveren bij Q-Park. 

Nieuws

 • Q-Park wint vakprijs voor digitale transformatie in traditionele parkeerwereld
  | Op 28 maart 2024 werden de jaarlijkse Shopping Awards uitgereikt tijdens het Shopping Award Gala. Q-Park is de trotste winnaar van de PostNL Nieuwe technologieën en Innovaties Award. 
  Lees meer
 • Q-Park opent eerste parkeergarage ‘aan zee’
  | De nieuwe parkeergarage maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd, is gelegen aan de boulevard en is daarmee ook Q-Park’s eerste parkeergarage direct aan het strand.
  Lees meer
 • Q-Park tekent een langdurige huurovereenkomst met Savills IM voor Parkeergarage Q-Park Bos en Lommer.
  | Q-Park Nederland behoudt haar positie in Bos en Lommer door een langdurige huurovereenkomst aan te gaan met Savills Investment Management voor de parkeergarage van winkelcentrum BoLo Amsterdam. 
  Lees meer
arrow
Online betaalmethoden
iDeal
Bancontact
MasterCard
Visa