Q-Park Student Award 2022

Studenten helpen Q-Park om vraagstukken op het gebied van mobiliteit en parkeren op te lossen. 

Studenten helpen Q-Park om vraagstukken op het gebied van mobiliteit en parkeren op te lossen

Q-Park wil alle lagen van de samenleving betrekken. Dat is onderdeel van diversiteit en inclusiviteit bieden. The Student Award brengt jongeren in beeld. Zij zijn de toekomst en hebben veel te bieden. 

Wat is de Q-Park Student Award?

Samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft Q-Park in 2014 de Studentenprijs in het leven geroepen. Er worden prijzen uitgereikt voor bachelor- of master afstudeerprojecten met betrekking tot parkeer- en duurzame mobiliteitsuitdagingen. Scripties mogen geschreven zijn in het Engels of Nederlands, aan een hogeschool of universiteit in Europa. De Award heeft als doel kennis over parkeren en mobiliteit te vergroten. Studenten hebben een frisse kijk en kunnen helpen enkele mysteries van stedelijke mobiliteit te ontrafelen. Met deze prijs proberen we de aanzienlijke kloof tussen onderzoek en praktijk in de sector te overbruggen.

Bijzonder netwerkevenement

The Student Awards worden jaarlijks uitgereikt, meestal in november. Dit geeft pas afgestudeerde studenten de tijd om hun werk in te dienen. Het is niet alleen een informeel netwerkevenement voor de sector, maar ook een gelegenheid om te horen wat leiders in de sector te zeggen hebben over de toekomst van mobiliteit en parkeren.

Er werden in de afgelopen jaren presentaties gegeven door:

 • Carlo van de Weijer, Managing Director van Eindhoven AI Systems Institute (EAISI) aan de TU Eindhoven en als smart mobility expert sprak hij over veranderde mobiliteit na de Coronaperiode. Hij presenteerde trends en enkele nieuwe inzichten in de toekomst van mobiliteit.
 • Frank Quix, Managing Director van Q&A Insights & Consultancy en als retail expert spreekt hij over winkelgedrag. Hij had een aantal interessante inzichten voor ons over retailtrends op de weg terug naar (het nieuwe) normaal.
 • Larissa Suzuki, Technical Director, Office of the CTO bij Google, gaf een boeiende presentatie over "slimme mobiliteit - omarmen van culturen en innovaties". In haar lezing benadrukte ze de noodzaak om inclusieve mobiliteitsoplossingen te creëren en drong ze er bij stadsplanners op aan om bij de ontwikkeling van mobiliteitsvoorzieningen en -systemen uit te gaan van best practices (goede voorbeelden). 

Inzicht in trends die van invloed zijn op parkeren

Als partner in duurzame mobiliteit heeft Q-Park de aanzienlijke toename van onderzoek naar parkeren en mobiliteit verwelkomd. De scripties die in de loop der jaren zijn ingediend voor de Q-Park Student Award laten zien dat praktijk en onderzoek dichter bij elkaar kunnen komen om nieuwe kennis te genereren die onderzoeksdiscipline en nieuwe ideeën voor praktijkmensen combineert om huidige en toekomstige uitdagingen aan te pakken.

Parkeren is en blijft een essentiële schakel in de mobiliteitsketen. In de komende jaren zal de sector beïnvloed blijven worden door vele trends en ontwikkelingen en door nieuwe spelers en veranderende samenwerkingsverbanden. Kansen in de parkeersector worden gecreëerd door:

 • behoeften inzake duurzaamheid en leefbaarheid: vermindering van de uitstoot en waarborging van de toegankelijkheid van de stad;
 • technologische ontwikkelingen: elektrische en slimme auto's;
 • verschillende Mobility-as-a-Service (MaaS) toepassingen.

Inzicht in deze trends en hun potentiële impact op parkeren is essentieel voor de toekomst van de sector. Gevalideerd onderzoek door studenten, toegepaste wetenschappen en academici kan een waardevolle bijdrage leveren aan deze kennis.

Winnaars van The Student Award 2022

The Student Award winnaars van 2022 zijn bekend gemaakt tijdens het Student Award evenement in Maastricht op 3 november 2022. De winnaars zijn:

 • Pieter De Smet, Universiteit Antwerpen: Autoloze huishoudens, een analyse van autodelen (car sharing) in België.
 • Femke Herben, Erasmus Universiteit: De impact van woonstedenbouw en vergrijzing van jongvolwassenen op de vraag naar autoreizen in Nederland.
 • Renske van 't Veer, TU Delft: De intentie van autobezitters om gebruik te maken van Mobility-as-a-Service.

The Student Award zou niet mogelijk zijn zonder de studenten en hun begeleiders. Wij danken en feliciteren alle studenten die in de loop der jaren hun onderzoek voor de Q-Park Studentenprijs hebben ingediend en andere studenten die actief hebben bijgedragen aan het creëren van nieuwe kennis voor de parkeersector. We hopen dat nog veel meer studenten onderzoek zullen doen naar parkeer- en mobiliteitsgerelateerde thema's. We zijn ook alle begeleiders dankbaar die de studenten hebben geholpen bij het uitvoeren van hun onderzoek en het afstuderen.

Award verzameling 

We hebben de winnende Q-Park Student Awards sinds 2014 gebundeld in een aparte publicatie (in het Engels). De winnende scripties zijn gegroepeerd in de thema's:

 • Parkeervraag
 • Parkeergedrag
 • Mobiliteit
 • Elektrisch laden

Je kunt de Student Awards hier bekijken. Ben je geïnteresseerd om met Q-Park samen te werken en je kennis over parkeren en mobiliteit te vergroten? Lees meer over partner worden!

Nieuws

 • 27ste locatie voor Q-Park in Amsterdam
  | Met de opening van Q-Park AMST aan het Julianaplein, voegt Q-Park zijn 27ste parkeervoorziening in de hoofdstad toe.
  Lees meer
 • Eerste 15 auto’s uit parkeergarage St. Antonius Ziekenhuis gehaald
  | De eerste 15 auto's zijn vandaag uit de Q-Park parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Het gaat om auto's die op de begane grond van de parkeergarage staan in een gebied dat door de gemeente Nieuwegein als veilig is aangemerkt.
  Lees meer
 • Oorzaak instorten hellingbanen parkeergarage St. Antonius Ziekenhuis vraagt vervolgonderzoek
  | De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat een aanvullend onderzoek starten naar de oorzaak van het instorten van de hellingbanen van de parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. De parkeergarage blijft vooralsnog gesloten. 
  Lees meer
arrow
Online betaalmethoden
iDeal
Bancontact
MasterCard
Visa